Kako napraviti mliječni šećer?

Kako napraviti mliječni šećer?
Kako napraviti mliječni šećer?
Anonim

Mliječni šećer je slatkoća sovjetske djece koja su bila spremna dati sve za njega. Ti dani su davno prošli, a izbor slatkiša je postao toliko veliki da niko i ne pomišlja da skuva ukusno kod kuće.

Verovatno je svaka od nas majka ili baka kuvala mlečni šećer. Pa zašto ga ne biste pokušali napraviti sami? Jednostavno je i lako, ali veoma ukusno.

mlečni šećer
mlečni šećer

Šta nam je potrebno za proces pripreme ove divne delicije?

  • Tri šolje granuliranog šećera.
  • Čaša mlijeka.
  • Kašika putera.
  • grožđice i kikiriki (ili orasi) - opciono.

Količina glavnih sastojaka (mlijeka i šećera) se može mijenjati, ali se mora pridržavati omjera 1:3.

Koraci kuhanja

U prethodno pripremljenu i opranu posudu u kojoj ćete prokuvati mliječni šećer stavite sve sastojke. Za to je prikladan duboki tiganj sa premazom (neljepljivim). Posuđe stavljamo na šporet na malu vatru. Čim mliječni šećer počne da ključa, smanjite ga i ostavite da se delikates kuha dokpuna spremnost. Ali u isto vrijeme, ne zaboravite stalno miješati da naša slatkoća ne zagori.

Napominjemo da je prilikom pripreme ovog ukusnog veoma važno da se šećer potpuno ne otopi, inače neće ispasti baš ono što ste željeli. Mora da su kristali.

kuvani šećer
kuvani šećer

Sada morate provjeriti spremnost mliječnog šećera. Da biste to učinili, potrebno je malo dobivene smjese spustiti na tanjir i nakon nekog vremena vidjeti hoće li se ocijediti ili ne. Ako je smrznut, onda je kuvani šećer gotov, ako nije, onda treba još kuvati.

Zatim uzmite duboki tanjir i namažite ga slojem putera. Ako želite da vaša poslastica izgleda kao šerbet iz prodavnice, na njegovo dno stavite pečeni kikiriki ili suvo grožđe (ili oboje) i prelijte ga kuvanim šećerom. Sve, sada ostaje sačekati dok se ne ohladi. Slatkoća sovjetske djece je spremna. Nakon hlađenja cijelu masu pažljivo izbosti nožem i isjeći na komade.

Za ljubitelje nečeg neobičnog možete skuhati voćni šećer (isto prokuvano, ali sa dodatkom voćnih kora).

Za ovo će vam trebati:

  • Kilogram granuliranog šećera.
  • Kora pomorandže.
  • Pola čaše mlijeka (možete koristiti vrhnje).
  • voćni šećer
    voćni šećer

Postavite tiganj na srednju vatru i ulijte u njega četvrtinu šolje mleka. Zatim dodajte šećer i sve stavite da proključa. Ali ne zaboravite povremeno miješati smjesu. Čekamo da sva tečnost ispari. Šećer bi trebao bitimrvljivo.

U ovom trenutku isjecite opranu koru narandže vrlo sitno. Za to možete koristiti kuhinjske makaze. Kada šećer počne da porumeni, potrebno ga je stalno miješati kako bi se ravnomjerno kuhao. Zatim u to ulijte ostatak mlijeka (oko 3/4 šolje) i stavite kore pomorandže. Nastavljamo da kuvamo šećer dok sva tečnost ne ispari.

Nakon toga stavite dobijenu smjesu na tanjir podmazan biljnim uljem i ostavite da se ohladi. Zatim ga također isječemo na komade ili ga jednostavno razbijemo.

Preporučuje se: