Kako pripremiti paprat za zimu: nekoliko savjeta
Kako pripremiti paprat za zimu: nekoliko savjeta
Anonim

Kako pripremiti paprat za zimu, ako ste je skupili ili kupili dosta? Nije teško to učiniti, glavna stvar je da se striktno pridržavate proporcija i slijedite sve preporuke, jer ćete na kraju dobiti vrlo koristan proizvod koji stimulira metaboličke procese, bori se protiv stresa i obogaćuje ljudsko tijelo takvim tragom element kao jod.

kako pripremiti paprat za zimu
kako pripremiti paprat za zimu

Kako sami ubrati paprat?

Proizvod se soli za zimu, u tu svrhu se koriste emajlirane posude ili burad. Ako odlučite koristiti svježe izdanke, zapamtite da se mogu čuvati ne više od 2-3 dana na hladnom mjestu, tada postaju neprikladni za hranu. Dakle, sipajte sol na dno odabrane posude, stavite paprat, a zatim ponovo posolite (neke domaćice preporučuju grubo mljevenje). Vrh također zaspi, ali sloj treba biti deblji. Koristi se opresija (po težini treba biti ista kao i glavni sastojak). Tačno nakon 14 dana, dobivenu tekućinu (sok iz izdanaka) potrebno je ocijediti i ponovo posoliti. Samo ovaj put na vrhuslojevi klica trebaju biti na dnu. Osim toga, potrebno je napraviti salamuru u sljedećem omjeru: dio soli na pet dijelova vode. U takvoj salamuri proizvod se može čuvati nekoliko godina.

kako pripremiti paprat
kako pripremiti paprat

Kako pripremiti paprat za zimu? Recept dva

Kako se ne biste zavaravali sa salamurama, izdanke možete staviti u vrećicu i obilno posuti solju. To može biti i praktičan kontejner za hranu iz kojeg možete lako dobiti potrebnu količinu proizvoda.

Kako pripremiti paprat za zimu sušenjem?

Očupane izdanke se operu i kuvaju sedam do deset minuta u slanoj vodi, ne stoje duže, inače će se "raširiti". Zatim se proizvod polaže u cjedilo, iz njega se ispušta tekućina. Položite na papir u prozračenoj prostoriji sa niskom temperaturom. Sušenje uključuje redovno prevrtanje izdanaka kako bi se ravnomjerno isparila vlaga (dovoljno je nekoliko puta dnevno). U prosjeku, trajanje procesa je 4 dana, a zatim se osušeni proizvod prebacuje u krpe. Da bi se izdanci koristili za kulinarske poslastice, potapaju se u vodi jedan dan, a zatim stavljaju u posuđe.

Kako se izdanci koriste u kuvanju?

Da se ne bi pitali kako pripremiti paprat za zimu, proizvod se može pripremiti odmah nakon berbe i ne čuvati ga duže vrijeme. Za početak, izdanci se operu i kuhaju, tečnost se pusti da se ocijedi. Tek nakon takvog postupka, paprat je spremna za prženje, dinstanje ili pečenje kako bi svojim neobičnim ukusom upotpunila vaše omiljeno jelo. Ako odlučiškupite slani proizvod, mora se namakati nekoliko dana i promijeniti vodu, sastojak se prije upotrebe dobro opere pod slavinom.

kako pripremiti paprat
kako pripremiti paprat

Zaključak

Sada, ako bude moguće sami kupiti ili sakupljati izdanke, znate kako pripremiti paprat za zimu. Odlično se slaže umjesto salate sa žitaricama ili krompirom, a upotpunjuje i jela od mesa. Inače, Korejci od ovog proizvoda vrlo često kuhaju jelo pod nazivom "he".

Preporučuje se: