Riški hleb: recept za mašinu za hleb
Riški hleb: recept za mašinu za hleb
Anonim

U našem članku želimo govoriti o čuvenom riškom kruhu. Vjerovatno su svi čuli za ovaj proizvod. Odavno je pravi brend. Sada mnoge pekare proizvode takav kruh. Ali i sami razumijete da ako niste stanovnik B altika, malo je vjerovatno da ste ikada probali pravi kruh iz Rige. Međutim, ovo je popravljivo, jer ga možete sami skuhati kod kuće da biste cijenili predivan okus.

Riški hleb. Recept prema GOST

Sastojci:

  1. Raženo brašno - 445g
  2. Raženi kiselo tijesto – 15g
  3. Slad (nefermentirani lagani raž, ali se može koristiti i pšenica) - 35g
  4. Voda - 330g
  5. Kašičica kima.
  6. Sol.
  7. Pšenično brašno - 60g
  8. Melasa (ovo je tamni šećer od trske) - 20 g.

Priprema kiselog tijesta za hljeb

Kako kuhati kruh iz Rige? Recept ima jednu malu komplikaciju. Činjenica je da mi ne prodajemo raženo brašno iz sjemena. A za kuvanje vam je potrebnosamo tako. Stoga ćete ga morati sami posijati. Da bismo to učinili, potrebno nam je sito s najmanjim ćelijama. Možete, na primjer, uzeti cjedilo za talog kafe. Tek sada ćete morati prosijati u malim porcijama.

Riga bread
Riga bread

Vaše brašno će biti podijeljeno na dva dijela. Ovo je prosijano raženo brašno i mekinje. Dalja priprema je prilično jednostavna.

Dakle, idemo na pripremu dizanog tijesta. Za to nam je potrebno: 15 grama samog kiselog tijesta, 45 grama brašna od sjemenki, 30 grama vode. Svi sastojci se moraju pomešati i ostaviti da fermentiraju šest sati na toplom mestu.

Infuzija

Za kuhanje kruha iz Rige (recept za pećnicu), još nam trebaju listovi čaja. Mora se uraditi unapred, može se raditi istovremeno sa kvascem. Za kuhanje uzmite: 120 grama brašna (sjemenog), 35 grama slada, mljevenog kima, 230 grama kipuće vode. Pomešati brašno i kim i preliti kipućom vodom, promešati. Zatim se dodaje slad i mešavina se ostavi tri sata na 60 stepeni. Testo treba da ispadne kao veoma gusto testo. Potrebno je zagrijati pećnicu na željenu temperaturu i u nju staviti listove čaja. Dok je tamo, postepeno će dobiti slatki ukus i tečniju konzistenciju. Trebalo bi postepeno da se ohladi na 30 stepeni. Do tada će stići kvasac.

Kako napraviti kiselo tijesto?

Da biste ispekli pravi kruh iz Rige (recept sa fotografijama pomoći će vam da shvatite tehnologiju proizvodnje), trebat će vam i tijesto. Sastojci za njegovu pripremu: listovi čaja i kiselo tijesto naše proizvodnje, 30 grama bijelog brašna. Sve dobro izmiješajtei ostaviti da fermentira četiri sata na 30 stepeni.

recept za riški hleb
recept za riški hleb

Tijesto treba narasti najmanje dva puta. Istovremeno će imati voćnu aromu i prijatan slatko-kiseli ukus.

Kako pravilno mesiti testo

Kada su svi pripremni koraci završeni, možete bezbedno da pređete na mesenje testa. Za ovo nam je potrebno:

  1. Opara pripremili smo.
  2. 250 grama raženog brašna (posijano).
  3. 60 grama pšeničnog brašna.
  4. 30 grama melase.
  5. Sol.
  6. Voda.

Sve treba izmiješati i dovesti do homogene konzistencije. Testo treba da izgleda kao gusta lepljiva bež masa. Ako odlučite ispeći kruh u stroju za kruh, neće se svaki od njih nositi s tako čvrstom konzistencijom. Stoga sve morate raditi rukama, dugo mijeseći dok ne postane glatko.

Pospite svoju radnu površinu brašnom. Zatim rasporedite tijesto i dajte oblik pogače, dodajući prilično malo raženog brašna. Testo ne bi trebalo da bude previše lepljivo, već naprotiv, trebalo bi da postane mekano i savitljivo. Zatim, vekna treba da odstoji da se osuši, nakon čega se navlaži vodom i pošalje da se peče u rerni. U početku se rerna zagreje na 250 stepeni, tu se stavlja testo i nakon pet minuta temperatura se smanjuje na 220 stepeni. U ovom režimu, kruh se peče još dvadesetak minuta. Prije nego što gotov proizvod izvadite iz pećnice, možete ga još jednom poprskati vodom. Da bi hleb zablistao, spolja ga možete namazati želeom, ali to nije neophodno. Ovdje je naš riški kruh spreman. Recept korak po korak (sa fotografijama) pokazuje postupak. Nadamo se da će vam ovo pomoći u vašem kuhanju.

Recept za riški hleb korak po korak sa fotografijom
Recept za riški hleb korak po korak sa fotografijom

Riški hljeb, za razliku od ostalih proizvoda od raži, prilično se dobro reže čak i kada je topao. Međutim, konačno sazrije za otprilike jedan dan, tada će se njegov okus i aroma u potpunosti otkriti.

Riški hleb. Jednostavan recept u aparatu za pečenje hleba

Hleb se takođe može napraviti pomoću aparata za pečenje hleba, što će znatno pojednostaviti proces.

Sastojci:

  1. Raženo brašno (seme) - 430 grama.
  2. Dve kašičice suvog kvasca.
  3. Pšenično brašno - 75 grama.
  4. Med - 2 kašike. l.
  5. Sol.
  6. Slad (kuvan sa 80 ml kipuće vode) - 4 kašike. l.
  7. Mljeveni kim - 1 žlica. l.
  8. Biljno ulje - 2 kašike. l.
  9. Voda - 260 ml.

Način kuvanja kada koristite aparat za pečenje kruha

Riški hleb, čiju recepturu nudimo, priprema se veoma jednostavno korišćenjem takvog kuhinjskog pomoćnika kao što je mašina za hleb.

Mesenje u njemu se može obaviti po programu "Pizza". Ovo će trajati otprilike petnaest minuta. Kada je testo spremno, isključite mašinu za hleb i ostavite da se diže. Ovo će trajati sat i po. Nakon ovog vremena morat ćete uključiti program "Raženi kruh". Kada se proces mesenja završi, potrebno je da proverite kako testo leži. Ako se lijepi za jednu ivicu ili je neravnomjeran, onda ga možete uzeti mokrim rukama i dati mu željeni oblik, a zatim ga vratiti u posudu. NaGornji dio se može napraviti nekoliko rezova nožem, inače kruh može popucati tokom pečenja. Nakon što uključujemo mašinu za kruh i čekamo da proizvod bude spreman. Gotov hljeb izvadimo i stavimo da se ohladi na rešetku, odozgo pokrijemo platnenim ručnikom.

Riški hleb u receptu za mašinu za hleb
Riški hleb u receptu za mašinu za hleb

Kao što vidite, vrlo je lako napraviti riški hleb u mašini za hleb. Recept je pogodan čak i za domaćice početnike koje još nemaju iskustva u pečenju kruha.

Jednostavan recept za kruh iz Rige

Želimo da ponudimo još jedan recept za pravljenje riškog hleba u rerni.

Sastojci:

  1. Raženo brašno - 130g
  2. Sol.
  3. Kašika meda.
  4. Vanilija.
  5. Kvasac (u ovom receptu se koristi suvi kvasac) - kašičica.
  6. Pola supene kašike ulja (biljnog).
  7. Voda - 185 ml.
  8. Pšenično brašno - 250g
  9. Pola supene kašike kima.

Da biste napravili hljeb iz Rige, potrebno je u toploj vodi promiješati kvasac i šećer. Ostavite smjesu deset minuta, a zatim dodajte suncokretovo ulje i med. Unaprijed morate prosijati obje vrste brašna kroz sito. U suvu smjesu dodajte kim i sol. Zatim dodajte tečne sastojke i zamesite testo. Zatim stavite u zdjelu, prethodno nauljenu, pokrijte sve ručnikom i stavite na toplo mjesto da se stegne. Zamesiti testo nekoliko puta u roku od sat vremena.

Od gotovog testa oblikovati hleb, staviti na pleh sa pergamentom. Preporučljivo je napraviti rezove na vrhu. Stavite proizvod ponovo na probu, nakon čega možeteispeći hljeb. Riški hleb po ovom receptu se takođe može pripremiti pomoću mašine za hleb.

Šta ga čini tako dobrim?

Riški hleb je mirisno pecivo od pšenice i raži koje svojim ukusom odavno osvaja mnoge. Naravno, danas ga bez problema možete kupiti u radnji, ali to ipak nije vrsta kruha koja se peče na B altiku. Međutim, naše domaćice su odavno naučile da ga peku kod kuće, ne samo u rerni, već čak i u mašinama za hleb. Riški hleb je dobar jer se odlično slaže sa apsolutno svim prvim jelima, kao i sa drugim. Odlično i za sendviče.

Riški hleb u mašini za hleb
Riški hleb u mašini za hleb

Uglavnom, takav se kruh peče na ognjištu. To znači da se ne peče u obliku, već na plehu u obliku vekne. Riški hleb ima delikatnu aromu kima i ugodan slatko-kiseli ukus. Ima tanku koru i gustu sredinu.

Naravno, teško je napraviti pravi kruh iz Rige, pridržavajući se svih standarda. Uostalom, kao što smo već napomenuli, to se radi na listovima čaja. Stoga domaćice koriste jednostavnije recepte koji su pogodni i za pekače kruha. Ispostaviće se kao veoma dobra alternativa čuvenom originalu.

Poznavaoci kažu da kada jednom probate ovaj hleb, nikada nećete zaboraviti njegov neobičan ukus i miris.

Još jedan recept za pekač kruha

Da biste napravili riški hleb u mašini za hleb, biće vam potrebni sledeći proizvodi:

  1. Raženo brašno - 1,5 šolje.
  2. Dve kašičice kvasca.
  3. Pšenično brašno - 3 šolje.
  4. Maslac - 3 kašike.l.
  5. Čaša i po tople vode.
  6. Tamni med - ¼ šolje.
  7. Kašika kima.
  8. Sol.
  9. Kašičica šećera.

Upotreba aparata za pečenje hleba olakšava domaćicama proces kuvanja. Mešenje se mora obaviti pomoću programa Pizza. Ovo traje petnaest minuta. Nakon toga, aparat za pečenje hleba se može isključiti. Testo treba da stoji zatvoreno oko dva sata. Za to vrijeme će sigurno porasti. Nakon sat i pol do dva, potrebno je da uključite program za raženi kruh. Pekač hleba će umesiti testo. Kada se program završi, morate provjeriti status serije. I bolje je oblikovati budući hljeb mokrim rukama.

Prije pečenja premažite ga toplim mlijekom i pospite kimom. Slijedi proces kuhanja. To je, u stvari, sve.

Prilagođeni recept za mašinu za hleb

Ako ste postavili cilj, onda je sasvim moguće skuhati vlastiti kruh iz Rige. Recept za mašinu za hleb je donekle pojednostavljen u odnosu na originalni recept prema GOST-u, ali čak i nesposoban početnik može da se nosi sa pečenjem.

Sastojci:

  1. Pšenično brašno (najviši kvalitet) - 320 grama.
  2. Raženo brašno - 155 grama.
  3. Voda - 330 ml.
  4. Nefermentisani slad - 20 grama.
  5. Kvasac (brzo sušenje) - 15 grama.
  6. šećer.
  7. Sol.
  8. Kim - 20 grama.

Pripremu treba započeti kuhanjem slada na pari. Zatim se svi proizvodi moraju staviti u stroj za kruh prema uputama. Za one koji imaju program za raženi kruh, možetekoristite ga, a ko ga nema, moze peci hleb na uobicajen nacin za belo.

Recept za riški hleb sa fotografijom
Recept za riški hleb sa fotografijom

Pečenje nije visoko, ali gusto, blago vlažno, veoma mirisno i ukusno.

Ukus pravog riškog hleba

Imajući nekoliko recepata za kruh u svom arsenalu, možete eksperimentirati s nekim sastojcima i postići željeni rezultat. Činjenica je da, prema riječima samih stanovnika b altičkih država, sada u Latviji mnoge pekare proizvode riški kruh. I svako pecivo ima svoj ukus. Naravno, postoji nešto zajedničko u proizvodima. Moguće je da se u procesu kuhanja koriste različiti sastojci, zbog čega se mijenjaju i kvaliteti okusa. Nemoguće je potpuno reproducirati tehnologiju pekarstva kod kuće. Riški hleb ima blistav slatko-kiseli ukus. Da biste postigli sličan ukus kod kuće, koristite slad ili jabukovo sirće. Neki recepti dodaju med za slatkoću. Općenito, imajući osnovni recept, svaki put možete eksperimentirati sa aditivima.

recept za riški hleb sa ječmenim brašnom

Riški hleb je poznat po složenom i dugotrajnom procesu pripreme. Nudimo Vam još jednu opciju za njegovu pripremu, prilagođenu mašini za hleb.

Recept za krušnu peć u Rigi
Recept za krušnu peć u Rigi

Sastojci:

  1. Voda - 340 grama.
  2. Biljno ulje - 3 žlice. l.
  3. Sol.
  4. Melasa - 3 žlice. l.
  5. Stojna kašika slada.
  6. Prosejano raženo brašno - 250 grama.
  7. Kašika kiselog tijesta.
  8. Kašika sjemenki kima.
  9. Pšenično brašno (najviši kvalitet) - 180 grama.
  10. Ječmeno brašno - 90 grama.
  11. Kvasac - čajna žličica.

Svi sastojci se moraju sipati u kantu mašine za hleb. Hleb se može peći u režimu "Bez glutena". Vrh proizvoda se može premazati starim sladom i posuti sjemenkama kima. Redoslijed polaganja sastojaka u stroj za kruh mora se pridržavati prema uputama priloženim uz kućni aparat. Za različite proizvođače, može se razlikovati, pa stoga prije kuhanja proučite napomenu za vašu čudesnu mašinu.

Umjesto pogovora

Kao što vidite, naše pojednostavljene recepte za mašinu za hleb nije tako teško izvesti kao originalni recept. I stoga, po želji, možete skuhati kruh za jednu od njih. Možda ćete se eksperimentiranjem moći približiti željenom rezultatu i dobiti vrlo mirisan i ukusan raženi kruh.

Preporučuje se: