Propisno pecite ružičasti losos u rerni

Propisno pecite ružičasti losos u rerni
Propisno pecite ružičasti losos u rerni
Anonim

Među širokom paletom ribljih jela, najpopularnija su ona u kojima se pečenje koristilo kao termička obrada. To je zbog činjenice da na taj način proizvod ne samo da je sočan i ukusan, već i zadržava mnoge elemente korisne za ljudsko tijelo. Istovremeno, posebno je popularno takvo jelo kao što je ružičasti losos pečen s krumpirom. To je kombinacija sočne i nežne ribe koja se kuva zajedno sa krompirom i daje joj ukus i aromu.

losos pečen sa krompirom
losos pečen sa krompirom

Sastojci

Za kuvanje će vam trebati:

  • ružičasta riba - 0,5 kg;
  • krompir - 1 kg;
  • začin za ribu - 1 komad;
  • jaje - 1 kom.;
  • sol;
  • biljno ulje - 150 ml;
  • crni biber;
  • špinat - 150g;
  • luk - 1 kom.;
  • tvrdi sir - 50g

Pripremanje hrane

Da se sočni roze losos pečen u rerni ne bi pretvorio u suvo i neukusno jelo, riba mora biti propisno marinirana. Da biste to učinili, prvo se mora očistiti, iznutriti i oprati. Zatim se riba isječe na male komadiće kvadratnog oblika sa stranicom od 4 cm. Istovremeno se iz njih izoluju sve kosti,pokušavajući da ne uništi strukturu. Zatim se rezovi posipaju začinima i ostavljaju da odstoje pola sata.

sočni ružičasti losos pečen u rerni
sočni ružičasti losos pečen u rerni

U ovom trenutku morate pripremiti poseban sos na bazi domaćeg majoneza. Sa njim pečemo ružičasti losos u pećnici, koristeći ga kao umak. Za pripremu je potrebno blenderom umutiti jaje, biljno ulje, listove spanaća i so i biber. Ribu također natrljamo dijelom ovog sosa i ostavimo da se kuha oko 15 minuta.

Bookmark

Pre nego što pređemo na fazu kada već pečemo ružičasti losos u rerni, potrebno je da izaberete prava jela. U ovoj opciji bit će prikladan duboki lim za pečenje ili tava s metalnim ručkama. Poželjno je da odabrani kontejner ima debele zidove.

ispecite lososa u rerni
ispecite lososa u rerni

Prvo ga namažemo biljnim uljem, a zatim premažemo sloj krompira. Neki kuvari preferiraju da povrće prvo malo prokuhaju kako bi skratili vreme kuvanja i sprečili da se riba osuši. Međutim, to ne bi trebalo raditi u ovom receptu. Kao sledeći sloj rasporedite luk narezan na kolutiće, tako da kada pečemo ružičasti losos u rerni, on služi kao neka vrsta upijača koji će otkloniti neprijatne mirise vlage i dati ugodnu aromu. Zatim gornji sloj namažemo pripremljenim sosom, pa na njega stavimo ribu. Preostali umak se jednostavno prelije odozgo, ili možemo staviti i jedan sloj krompira.

Pečenje

Nakon što je jelo formirano, stavite ga u rernu, zagrejanu do160 stepeni. Nakon toga pecite ružičasti losos u rerni trideset minuta. Kada prođe predviđeno vrijeme, posudu ćemo izvaditi iz rerne i samljeti sa tvrdim sirom. Zatim ga vraćamo u rernu, gde pečemo do zlatno smeđe boje.

Feed

Do stola, takvu ribu je najbolje poslužiti već položenu na tanjire. To će pomoći da se izbjegnu neugodne posljedice u vidu masnih mrlja na stolnjaku ako gosti to učine. Treba napomenuti da jelo ima dobar ukus i hladno i toplo. Odlično se slaže sa suvim belim vinom ili sokom od povrća.

Preporučuje se: