Koliko jaja možete pojesti na prazan želudac bez štete po zdravlje?
Koliko jaja možete pojesti na prazan želudac bez štete po zdravlje?
Anonim

Da biste odgovorili na pitanje koliko jaja možete pojesti na prazan želudac, prvo morate shvatiti kakvu korist, a kakvu štetu našem tijelu donose žumance, proteini i njihova kombinacija.

Da li jaja podižu kolesterol?

Općenito je prihvaćeno da jaja sadrže veliku količinu holesterola. Mnogi ljudi se plaše ove riječi, ali, zapravo, bez kolesterola, naše tijelo ne bi moglo u potpunosti funkcionirati. Ne može se isključiti iz prehrane, ali konzumacija se mora racionalizirati. Iako se uobičajeno vjeruje da jaja povećavaju nivo ovog elementa u krvi, važno je zapamtiti da sastav žumanca sadrži fosfolipide, koji pomažu tijelu da se nosi sa negativnim efektima holesterola.

Da li jaja negativno utiču na funkcionisanje organizma?

posna jaja
posna jaja

Glavni organ na koji utiče holesterol je jetra. U njemu se odvijaju svi procesi njegovog cijepanja i obrade. Ali sama jetra proizvodi do 80% dnevne potrebe za holesterolom, pa je pitanje koliko jaja možete pojesti na prazan želudac, kako ne bi uticalo na njen rad, zanima mnoge. Ali u stvari, ako iznenada odlučite da smanjite unos holesterola, onda i vaštijelo će biti prisiljeno da samo poveća svoju proizvodnju.

Koja jaja su zdravija: sirova, kuvana ili pržena?

Ako odlučite da jedete jaja na prazan želudac, onda nikada ne bi trebalo da uzimate sirova jaja, jer, prvo, vašem telu je veoma teško da ih apsorbuje u ovom obliku, štaviše, možete se zaraziti salmonelozom. Ni jaja pržena na puteru neće biti dobra za vaše tijelo, pa je najbolje da se odlučite za tvrdo kuhana ili meko kuhana jaja.

Pa koliko jaja možete pojesti na prazan želudac?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan - onoliko koliko je bezopasan za vaš organizam.

koliko jaja možete pojesti na prazan želudac
koliko jaja možete pojesti na prazan želudac

Tradicionalno se smatra da ne možete konzumirati više od 3 komada nedeljno, ali ova brojka može biti različita za različite ljude. Ako imate bilo kakvih problema s probavnim traktom ili jetrom, onda kada određujete koliko jaja možete pojesti na prazan želudac, bolje je zaustaviti se na okruglom broju - nula. Vjerujte, jaja nisu jedina hrana koja obezbjeđuje kolesterol našem organizmu, pa je, ako je moguće, bolje izbjegavati da ih jedete kako ne biste još više naškodili sebi. Ako nemate problema sa probavom, možete sebi priuštiti da pojedete jedno ili čak dva jajeta dnevno nekoliko puta sedmično.

Odrediti koliko tačno jaja možete pojesti na prazan želudac je teško. Za svaku osobu ova brojka se može razlikovati, ali glavna stvar je da od ovoga nema štete.

Preporučuje se: