Kako kuhati listove lazanje: recept sa fotografijom
Kako kuhati listove lazanje: recept sa fotografijom
Anonim

Onaj ko je jednom probao lazanje teško da će moći odbiti ovo jelo. Sočan i nježan, on, kao i mnoga druga remek-djela italijanske kuhinje, postaje sve popularniji ne samo u Rusiji, već iu svijetu. I naravno, svaka žena koja je probala ovo jelo u kafiću ima pitanje: da li je moguće da ga skuvate sami? Pripremanje italijanske hrane kod kuće je jednostavno. Glavna stvar je da pravilno skuvate listove za lazanje.

Važni savjeti prije nego što počnete kuhati

Za listove lazanje potrebno je brašno od durum pšenice. Da biste dobili najkvalitetniji proizvod, potrebno ga je prosijati prije zamijesenja tijesta, a poželjno je to učiniti barem nekoliko puta. Tada će listovi ispasti ne samo ukusni, već i prozračni, tope se u ustima.

Testo možete mesiti rukama ili u mašini za hleb - nema razlike. A za motanje listova lazanja idealna je mašina za tjesteninu. Ali, pošto je daleko od toga da postoji u svakom domu, možete se ograničiti na oklagiju.

Vrlo je važno reći i o količini vode. Oni koji često peku peciva po recepturama verovatno su primetili da je ponekad potrebno i više od onoga što je naznačeno na listi.sastojaka, a ponekad i manje. Jednostavno je nemoguće predvidjeti tačnu količinu vode za test. To je zato što ga svaka vrsta brašna apsorbira na svoj način. Ako se pokaže da je tijesto "začepljeno", dodajte vodu u vrlo malim porcijama. Bolje je to uraditi nekoliko puta nego pokvariti hranu.

Prvi korak: priprema potrebnih proizvoda

Proizvodi za test
Proizvodi za test

Za testo je potrebno brašno od durum pšenice, jer će prilikom kuvanja lazanja omogućiti da listovi ostanu celi, a ne da se rašire. Ali ako kod kuće postoji samo bijelo brašno najvišeg ili prvog razreda, onda možete pokušati napraviti tijesto na osnovu njega. Dakle, da napravite listove lazanja potrebno vam je:

  • 600 g brašna;
  • 3 jaja;
  • 100ml vode;
  • 50ml maslinovog ulja;
  • malo soli.

Ako nema maslinovog ulja, poslužiće i suncokret. Također, po želji, ovoj listi sastojaka možete dodati razne začine, na primjer, provansalsko bilje. Ali klasični italijanski recept uključuje samo navedene sastojke.

Drugi korak: miješenje tijesta za listove za lazanje

Priprema tijesta za listove za lazanje
Priprema tijesta za listove za lazanje

Brašno se mora posijati direktno u čašu da bi se formirao nasip. U sredini ovog tobogana napravljeno je udubljenje u koje se dodaju jaja. Možete koristiti samo žumanjke - od toga će boja, pa čak i okus gotovih listova postati samo bolji. Ali morat ćete uzeti ne 3, već 6 žumanjaka.

Prilikom dodavanja smjese od jaja važno je lagano umutiti tijesto viljuškom. Ovo se mora uraditi ranijedok brašno ne upije tečnost. Zatim se postepeno ulijeva voda. Rezultat bi trebao biti ne suho, ali ne i ljepljivo tijesto. Kada smesa dobije željenu konzistenciju, prebacite je na sto posut brašnom i počnite da mesite rukama. Ovo će trajati 5 do 15 minuta. Kada lopta postane glatka, elastična i ujednačena, možemo pretpostaviti da je posao obavljen za 80 posto. Pre nego što počnete da razvlačite sloj potrebno je da testo odstoji pola sata.

Tjesto za listove lazanje možete napraviti i u mašini za hleb. Recept će u ovom slučaju biti isti. U rernu se prvo dodaje brašno, zatim so, jaja i puter. Odabire se odgovarajući način rada (“Tijesto”), a parametri za miješenje su sljedeći: dva puta mijesiti po 14 minuta, a između njih trećina sata pauze. Kao i kod ručnog kuhanja, ako je potrebno, možete malo po malo dodavati vodu, doslovno po 1 supenu kašiku.

Treći korak: formiranje listova

Rotanje listova za lazanje
Rotanje listova za lazanje

Da dobijete listove za lazanje kao na slici, potrebno je da razvaljate testo. Najpogodnije je to učiniti posebnom mašinom za pravljenje tjestenine. Ako je takvo čudo tehnologije kod kuće, prvo se regulator snage postavi na najvišu ocjenu. Testo je podeljeno na 4 dela. Zatim se svaki komad uroluje. To se radi tri puta sa svim dijelovima, svaki put kada se sloj presavije na pola i provuče kroz aparat. Regulator se postepeno spušta sve niže i niže, odnosno prvo se na njega postavlja šesti nivo, zatim peti i tako dalje. Rezultat je željeni dugačak i tanak sloj.

AkoMašina nema, testo se razvlači oklagijom. Grudu treba podijeliti na nekoliko dijelova, a zatim svaki od njih pretvoriti u tanke slojeve debljine ne više od 1,5 mm. Zatim izrežite kvadrate željene veličine (u pravilu je 10-15 cm) ili pravokutnike. Gotove limove rasporedite na pleh posut brašnom.

Četvrti korak: sušenje u pećnici i uslovi skladištenja listova za domaće lazanje

Sušenje listova za lazanje
Sušenje listova za lazanje

Slojeve možete sušiti i u pećnici i na sobnoj temperaturi. U drugoj opciji, to će trajati oko 3-4 sata. Ako je odlučeno da se suši u pećnici, potrebno je zagrijati je na 50 stepeni i ostaviti lim za pečenje sa listovima unutra dok se ne skuva. Ovo ne traje više od sat vremena. Za ravnomjerno sušenje, slojevi se moraju periodično okretati.

Ako se lazanje namjerava odmah skuhati, onda sušenje nije potrebno. Za skladištenje se koristi suha i dobro zatvorena posuda, u kojoj slojevi ne postaju vlažni. Svaki list je poželjno umotan u papir. Tako da ih možete pohraniti neko vrijeme.

Peti korak: Priprema listova za lazanje

Priprema listova za lazanje
Priprema listova za lazanje

Ne postoje posebna pravila kuvanja. Prije pravljenja lazanja, listovi se jednostavno moraju prokuhati. Već su uronjeni u kipuću slanu vodu, poput tjestenine. Na pitanje koliko dugo ih držati na vatri, Italijani bi odgovorili - do "al dente", što znači skoro do kraja. Testo mora ostati nedovoljno pečeno.prilično sirovo. To obično traje 2-3 minute nakon ključanja. Ako su slojevi tijesta bili deblji, potrebno je još malo vremena.

Nakon što su listovi kuhani, umočite ih u hladnu vodu. To je, pak, potrebno za zaustavljanje procesa toplinske obrade. Zatim stavite slojeve na salvete i ostavite da se osuše 20 minuta. Kada ovo vrijeme prođe, možete početi kuhati lazanje.

Image
Image

Ovaj članak opisuje kako pripremiti listove za lazanje. Recept sa fotografijom jasno pokazuje svaki korak u ovom važnom procesu. Nudimo vam i da pogledate gore postavljeni video koji će vas naučiti kako skuhati prave italijanske lazanje. Nakon gledanja videa, svaka domaćica će se moći uvjeriti da kuvanje jela kod kuće, iako zahtijeva ulaganje energije, nije ništa teže od pravljenja knedle ili knedle.

Preporučuje se: