Kako kuhati Porterhouse odrezak sa umakom

Sadržaj:

Kako kuhati Porterhouse odrezak sa umakom
Kako kuhati Porterhouse odrezak sa umakom
Anonim

Postoji mnogo različitih vrsta odreska, a u Americi su postali kulinarski trend. Kuvanje odreska je čitava nauka. Nemojte pogriješiti sa umakom, meso pravilno pržite da se ne pokvari. Naravno, svaka vrsta odreska zahtijeva posebnu tehnologiju kuhanja. Uzmite porterhouse biftek, na primjer. Ovo je najnježniji komad mesa iz lumbalnog dijela leđa.

Nije jeftino, ali je ukus jednostavno neverovatan! Neko misli da je biftek samo prženo meso u tiganju. Ali to uopšte nije slučaj. Da biste pravilno skuhali ovaj veličanstveni komad mesa, morate slijediti neka pravila. Samo na taj način možete osjetiti sav okus ovog nevjerovatnog jela. Pa kako skuhati ovaj odrezak? Pogledajte recept za odrezak porterhouse u ovom članku!

Kuhanje Porterhouse Steak
Kuhanje Porterhouse Steak

Šta je Porterhouse

Kao što je gore spomenuto, portirhouse je izrez sa stražnje strane. Nije jeftino, na primjer, biftek porterhouse iz Miratorga košta u prosjeku 2.000rubalja po kilogramu! Općenito, ovo je "rođak" bifteka od tee-bone. Dakle, njihova priprema i sos su isti. Ovaj komad mesa je veoma mekan, a istovremeno ogroman! Porterhouse manje od 0,5 kg gotovo je nemoguće pronaći! Malo je vjerovatno da će jedna osoba sama savladati ovaj odrezak. Ali to nas neće spriječiti da skuhamo ovo ukusno jelo.

sirovi biftek
sirovi biftek

Kuvanje

U početku se meso prodaje zamrznuto i treba ga odmrznuti. Proizvod ne treba vaditi iz ambalaže, jer ćete tako izgubiti sokove koji su vrlo važni. Također se ne preporučuje odmrzavanje odrezaka vrlo naglo, na primjer, korištenjem mikrovalne pećnice. Dovoljno je samo ostaviti komad u frižideru jedan dan.

Odmrznuto meso treba pažljivo izvaditi iz pakovanja i ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi oko pola sata. Sada morate pažljivo posoliti meso krupnom solju. Ne morate da brinete o presoljenju, jer je to jednostavno nemoguće! Nemoj da ti bude žao soli. Međutim, ako primijetite pukotine na komadu, bolje ih je pokriti rukom.

Obrada odreska prije prženja
Obrada odreska prije prženja

Pženje odreska

Porterhouse odrezak, kao i svaki drugi odrezak, obično se peče na roštilju. Međutim, možete proći i sa običnom tiganjem. Ako kuća ima grill tavu, bolje je koristiti je da ostavite lijepe pruge.

Dakle, treba da zagrejete tavu što je više moguće. Čekamo dok se s površine ne pojavi dim. Zatim dodajte malo maslinovog ulja. Marinade za biftek se obično ne koriste kako se ne bi pokvario okus mesa,ograničeno na so i biber. Što se tiče bibera, oko toga ima dosta kontroverzi. Neki tvrde da je potrebno popapriti prije prženja, dok drugi kažu da je tako bolje u procesu. Pa, biber ćemo tokom kuvanja.

Dakle, tiganj je vruća, vrijeme je da stavite porterhouse biftek. Ako želite lijepe pruge, sami odrezak možete premazati maslinovim uljem. Koliko pržiti je stvar ukusa. Ko voli koji stepen pečenja. Meso ćemo peći po 2,5 minuta sa svake strane. Ako postoji sloj masti, mora se istopiti.

Prilikom prženja meso se može dodatno popapriti. Međutim, to nije dovoljno. Potreban nam je odrezak da „stignemo“. Za to koristimo pećnicu. Uzmite lim za pečenje i na njega rasporedite režnjeve bijelog luka. Ovo će našem odresku dati poseban ukus. Zatim zagrejemo rernu na 200 stepeni i tamo šaljemo meso bukvalno 10 minuta.

Ostaje samo izvaditi meso iz rerne, lepo ga iseći i poslužiti na stolu. Odrezak je spreman! Ovom mesu jednostavno je potreban ukusan i mirisan sos. Hajde da ga skuvamo.

Porterhouse steak
Porterhouse steak

Umak za kuhanje

Postoji mnogo umaka koji se poslužuju uz odrezak. Kako ne biste pokvarili okus mesa, važno je odabrati "pravi" umak. Neki od njih imaju veoma komplikovan i ponekad tajan recept.

Pa, pripremićemo jednostavan, ali u isto vreme veoma ukusan sos za naš porterhouse biftek. Da biste to učinili, uzmite tiganj i tamo otopite puter. Zatim sitno nasjeckajte luk i bijeli luk.i pošalji ga tamo. Za aromu citrusa može se dodati sitno sjeckana korica narandže.

Nakon što luk dobije zlatnu boju, dodajte roštilj sos. Nakon još nekoliko minuta dodajte Worcestershire sos. Ako ga nemate, onda je soja dovoljna, ali će okus već biti malo drugačiji. Općenito, ako kuhate takav komad mesa, onda je bolje ne štedjeti i trošiti novac na Worcestershire umak. Čekamo još 5 minuta - i sos je spreman. Ostaje samo da se sve dobro izmiješa. Prelijte začinskim biljem. Odrezak poslužen sa umakom.

Recept za porterhouse odrezak koji ste vidjeli iznad je vrlo jednostavan. Čak ga i ne baš iskusna domaćica može skuhati. Ovo je zaista vrlo nježan i mirisan komad mesa, čiji će se okus dugo pamtiti! Dobar tek!

Preporučuje se: